woensdag 7 maart 2012


Workshop Aanbevelingen van moeder & dochter
Verslag van Louise Verhoef. 
Ontroerende presentatie van een moeder en dochter. Moeder is directeur van een opvang en ervaringsdeskundige. Dochter heeft na haar studie een baan bij gemeente en zet zich in voor kinderen/jeugd die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. De moeder en haar 3 kinderen zijn 12  jaar geleden na ernstig geweld in de opvang terecht gekomen en de dochter heeft in die tijd een dagboek bijgehouden waaruit zij stukken voorleest.

Samen bieden zij een interessant inzicht in het perspectief vanuit de moeder en de behoeftes  van beide die zij nu vertalen in aanbevelingen voor programma;s voor kinderen in de opvang.

De dochter, als oudste van de kinderen, had de rol van de moeder voor een groot deel op zich genomen. Het was belangrijk voor haar dat zij in deze rol erkend en gezien werd en in haar waarde werd gelaten. Anderzijds had ze als kind een enorme behoefte aan rust en een plek voor zichzelf. De aanwezigheid van een tienerkamer, met dagboek, tv en bank waar ze zich kon terugtrekken was het meest belangrijk op dat moment. De vragen hoe het met haar ging werden afgedaan met goed. Praten was niet waar ze op dat moment behoefte aan had: het was van belang dat het goed ging met haar moeder en dat zij rust kreeg.

In het programma van aanbevelingen was ook de inzet van vrijwilligers opgenomen die elke avond tegen bedtijd kwamen voorlezen.

NB Op de foto's staan niet de moeder en dochter van de workshop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten