donderdag 1 maart 2012

Nepal - Voetbal
Verslag van Riekje Kok

Bandana Rana uit Nepal, co-chair van het global network in Women Shelters gaf een workshop over de betrokkenheid van mannen en  jongens.
In Nepal is zij directeur van Saathi, dat nu 4 opvanghuizen runt in heel Nepal. Omdat er maar zo weinig diensten zijn voor vrouwen wordt in 90% van de situaties mediation toegepast  en gaan vrouwen terug. Daarom zijn ze in 2010 begonnen in een paar regio’s om te werken met belangrijke mannen uit die regio.
Bandana is er met haar organisatie in geslaagd een overeenkomst te maken met de nationiale voetbalorganisatie ANFA (de KNVB van Nepal).   In Nepal zijn ze minsten zo gek op voetbal als in Nederland en veel voetballers zijn daar helden.

Twee voorbeelden: de voetballers hadden weerstand om het t-shirt te dragen (“Our goal: End violence against women”). Toen  één van hen dat toch deed in zijn dorp, spraken een aantal vrouwen hem aan die dat voor die tijd nooit deden. Hij gaf hen het gevoel dat hij ze beschermde. Dat hielp de anderen over de drempel.
En: op 8 maart komt FIFA voorzitter Blatter in zijn private jet naar Nepal voor een belangrijke vergadering. Voor hij weer vertrekt opent hij een voetbaltoernooi waar kinderen uit de opvang aan mee doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten