dinsdag 6 maart 2012


Definiëren van het probleem

Tijdens de conferentie horen we verschillende definities van het geweldsprobleem waar de vrouwenopvang mee te maken heeft. Meestal spreekt men van huiselijk geweld of geweld tegen vrouwen Daarnaast zijn er verschillende kaders waarin de problematiek geplaatst kan worden bijvoorbeeld als gender problematiek of als veiligheidsprobleem.

Op de conferentie is definiëring veel aan de orde en wordt de geweldsproblematiek vanuit verschillende invalshoeken belicht. Ik geef hier een paar voorbeelden.


Gezondheidsprobleem
Op de conferentie wordt genoemd dat voor vrouwen in Amerika geweld het nummer 1 gezondheidsprobleem is. Ik heb niet gecontroleerd maar wel meerdere keren gehoord.  Ik ben benieuwd naar de cijfers hierover in Nederland.

Economisch probleem
Huiselijk geweld kost de samenleving veel geld, heel veel geld. Vanuit die optiek het de moeite lonen om te investeren in goede, effectieve preventie. Een invalshoek die in Nederland terrein wint. Vorig jaar hebben we een econoom uitgenodigd op de dag voor financiers om het maatschappelijk rendement van de vrouwenopvang onder de aandacht te brengen.

Gender probleem
Welke definitie ook aan de problematiek wordt gegeven, het is voor iedereen duidelijk dat het een gender probleem is. Dat het vooral mannen zijn die de vrouwen geweld aandoen. Dat vraagt om een genderspecifieke aanpak.

Schending van mensenrechten
Deze invalshoek krijgt steeds meer aandacht. Mede dankzij de Verenigde Naties. Het is belangrijk dat het geweld door iedereen als een schending van de mensenrechten wordt gezien. Dat overheden niet gehouden zijn om zelf geen geweld te gebruiken maar ook de verantwoordelijkheid hebben om de mensen in op hun landgebied te beschermen tegen geweld van anderen.

Ook voor Nederland is dit van belang omdat het de basisrechten geeft aan slachtoffers die hier illegaal verblijven.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten