woensdag 7 maart 2012


Workshop signaleren op de werkvloer
Verslag van Louise Verhoef

Naar aanleiding van een dramatisch incident op het ziekenhuis van Ontario, Canada is er van overheidswege een analyse gemaakt van het incident is wetgeving aangepast en door de universiteit van Ontario een programma ontwikkeld dat kan worden ingezet.
Het drama betrof de moord op een verpleegster door haar ex vriend (arts in het ziekenhuis).
Na zorgvuldige analyse blijken er al jaren in toenemende mate signalen te zijn geweest die had kunnen worden geïnterpreteerd als bedreigend en escalatiegevoelig.
Collega’s hadden de signalen wel gezien maar wisten niet wat te doen. Zagen ze het wel goed? Wat zagen ze en hoe hadden collega’s of leidinggevenden eerder kunnen ingrijpen?
De analyse laat zien dat wanneer in het eerste stadium de signalen bespreekbaar zouden zijn gemaakt veel ellende zou zijn voorkomen.

De universiteit heeft een programma opgesteld met informatie/training voor leidinggevenden en werknemers met ieder een eigen verantwoordelijkheid. Brochures zijn beschikbaar (safety planning for woman who are abused, how you can identify and help women at risk of abuse, how to talk to men who are abusive).

De wetgeving in Canada maakt dat werkgevers verplicht zijn een protocol in hun organisatie in te voeren en verplicht zijn medewerkers er toe uit te rusten signalen te herkennen en bespreekbaar te maken.

In Nederland is de wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling nog niet aangenomen (wordt verwacht in 2012). Helaas blijft onze Nederlandse wetgeving (voor nu) beperkt tot de non-profit sector.

De informatie die tijdens deze workshop is gegeven, staat ook op de site van de Federatie Opvang:
http://www.opvang.nl/files/WS_Signaleren_op_de_werkvloer_1.pdf
http://www.opvang.nl/files/WS_Signaleren_op_de_werkvloer_2.pdf

Voor meer informatie zie tevens: www.makeitourbusiness.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten