woensdag 21 maart 2012

Ouderenmishandeling: Providing services for abuse in later life survivors
Verslag van Hanneke Rus

Later life survivors, zo worden slachtoffers van ouderenmishandeling genoemd. Een term die het belang illustreert van een volwassenen, krachtgerichte benadering voor deze doelgroep, waarbij geen betutteling of teveel overnemen past. Wel een extra alertheid, want door de groeiende ouderenpopulatie is dit een doelgroep die gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. Bovendien is signaleren lastig, want naast dat de oudere generatie ‘de vuile was niet buiten hangt’, is er vaak sprake van isolatie (weinig mobiliteit, geringer wordende familiekring) en (economische) afhankelijkheid. De workshop laat indrukwekkende video’s zien van o.a. een 90 jarige vrouw die zelfstandig woont en functioneert, maar financieel uitgebuit wordt door haar kleinzoon die haar richting de buitenwereld als onbekwaam afschildert. De mishandeling komt aan het licht wanneer de vrouw door haar kleinzoon verkracht wordt en ze de alarmdienst inschakelt met de mededeling dat er een indringer is die haar pijn doet. In de periode van hulp daarna blijft ze hem ‘de indringer’ noemen, het aangeven van hem als kleinzoon blijft te pijnlijk. Of is het toch haar loyaliteit? De hulpverlening komt er niet achter en haar familie heeft de kant van kleinzoon gekozen die inmiddels veroordeelt is tot een jarenlange celstraf. De vrouw overlijdt vrij kort na de rechtszaak.

Deze en nog meer indringende verhalen tonen de complexiteit en ernst van ouderenmishandeling aan en het belang van het genereren van aandacht hiervoor, met name in verzorging- en verpleeghuizen. De presentator komt met goede tips, oa om een ombudsman in te zetten voor geweld tegen ouderen, outreachend te werken, nauw samen te werken met andere instanties en voorlichtingsmateriaal voor huiselijk geweld ook aansprekend te maken voor ouderen door te letten op taalgebruik en illustraties. Daarnaast zet ze een zelf aangepast ‘power of control wheel’ in om psycho-educatie te geven en ouderen weer controle te laten krijgen op hun leven.  





In welke mate is er in de organisatie aandacht voor ouderen:

1.     Do you serve only victims of intimate partner violence?
2.     Do you have an elder abuse specialist on staff?
3.     Do you have a policy that the victim must initiate contact with the program? (For example, staff cannot initiate contact with a victim, even if asked to by family or a professional.)
4.     Do your policies allow for staff to conduct off-site visits with victims?
5.     Do you have a process to ensure that older persons are recruited as staff, board members and volunteers?
6.     Is it your agency’s practice to run a support group for women of any age in the evening when it is most convenient for working women?
7.     Do you have a process to make exceptions to policies to accommodate persons with disabilities and older individuals?
8.     Do you include information about accessibility and reasonable accommodation in your announcements, brochures, publications etc?


Meer info: www.ncall.us en www.wcadv.org

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten