zondag 11 maart 2012

Cliënt-centered Safety Assessment and Risk Management
Verslag van Essa Reijmers

De New Yorkse organisatie Safe Horizon benadrukte in hun presentatie nog eens dat het bij risico-screening essentieel is om goed te kijken welke veiligheidsrisico’s vrouwen in hun specifieke situatie lopen. Zij pleiten ervoor dit breed te doen: breng in een vroeg stadium fysieke, emotionele maar ook  economische risico’s (verlies van baan, verlies van huis) met cliënten in kaart en neem hier de tijd voor. Risico-screening als proces dus, waarbij cliënt zelf aangeeft waar ze als eerste aan wil werken. Ook risico’s op het verlies van de eigen steunsystemen en stigma werden benoemd als veiligheidsrisico. Complexe risico’s leiden tot complexe keuzen. Strategieën die goed werken in de ene situatie, zorgen in een andere context juist voor escalatie:  maatwerk en kiezen voor veiligheidsstrategiëen die passend zijn bij de eigen specifieke omstandigheden dus.

Ook hier klonk de lijn van de krachtgerichte benadering door: hulpverleners ondersteunen het proces, geven hoop en waken ervoor om te oordelen, zowel in positieve als in negatieve zin. Als een cliënte op het ene moment zeer geprezen is om haar keuze (”you made the right choice!”) en ze gaat vervolgens twijfelen, dan zal ze zich minder vrij voelen om te bespreken dat ze toch een andere keuze maakt, uit angst voor een negatief oordeel van de hulpverlener.
Zie hieronder enkele interessante dia's uit de presentatie van deze workshop. De volledige presentatie is te zien op de website van de Federatie Opvang: http://www.opvang.nl/files/WS_Client_veiligheid.pdf



Geen opmerkingen:

Een reactie posten