woensdag 21 maart 2012

Workshop “Geloof en huiselijk geweld “
Samenvatting van verslag van Ivana Ristić
Diep onder de indruk ben ik van de workshop “Het geloof en huiselijk geweld” die gegeven werd door Salma Abudiglieri – Peaceful families project  en Bonita MCGee- Islamic social services association (ook werkzaam in de vrouwenopvang geweest). Deze workshop gaat over de culturele competenties van de hulpverlening en het gebruik van geloof als krachtbron voor cliënten die het geloof belangrijk vinden.

Tijdens deze workshop werd een aantal concrete voorbeelden van geloof als krachtbron gepresenteerd die ook in Nederland in de hulpverlening aan vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld zouden kunnen helpen.

Er werd aantal concrete handvatten aangereikt voor het aanboren van geloof als krachtbron zoals:
        Geloof/ spiritualiteit helpt slachtoffers van geweld die gelovig zijn om te overleven;
        Islam leert over persoonlijke verantwoording (hier zijn twee citaten uit de Koran als handvat gegeven), zodoende is deze ook boven de familienorm gepositioneerd;
        Vraag je cliënt wat de Islam leert over rechtvaardigheid en onderdrukking en koppel het feit dat huiselijk geweld geproduceerd is door de onderdrukking van de vrouw;
        Vraag je cliënt wat god zou willen voor haar en haar kinderen;

Er is een prachtig inzicht gegeven in aantal items die binnen de islamitische cultuur een belemmering maar ook een krachtbron kan zijn en hoe hiermee om te gaan zodat de krachten van cliënten versterkt kunnen worden.

Bijvoorbeeld: vergiffenis kan als belemmering gebruikt worden. Dan wordt de cliënt gevraagd om haar man te vergeven voor het huiselijk geweld dat jaren lang heeft plaatsgevonden en nog steeds. Krachtbron zou kunnen zijn om met de cliënt in gesprek te gaan over het feit dat vergiffenis een proces is dat tijd nodig heeft en dat het aansprakelijk stellen van de pleger voor het geweld het proces van vergiffenis kan helpen. Ook het feit dat vergiffenis ook plaats kan vinden buiten het huwelijk en nadat de cliënt heeft gekozen voor veiligheid en eventueel om gescheiden te leven.

Een ander voorbeeld is gehoorzaamheid. Dit zou als belemmering gebruikt kunnen worden voor het feit dat een cliënt wordt geacht om haar man te gehoorzamen om een goede vrouw te zijn. Als krachtbron is dit op de volgende manier in te zetten: de cliënt zou er aan herinnerd kunnen worden dat moslims geen mens moeten gehoorzamen die God niet gehoorzaamd. Allah (God) verbiedt alle soorten van onderdrukking.

Er is tijdens de presentatie nog veel meer gepresenteerd dan wat in dit korte verslag beschreven kan worden. Voor ons in Rotterdam is steeds meer de vraag of wij onze diverse moslim-cliënten optimale hulpverlening bieden. Ik denk dat het in VO instellingen met een dergelijke diverse cliëntenpopulatie niet zo is. Zeker nu, met de implementatie van het krachtgericht werken kan deze kennis ons allemaal helpen om meer inzicht te krijgen op de krachtbronnen die verschillende moslim-cliënten kunnen ondersteunen in hun herstel.

Het gehele verslag en de powerpointpresentatie van deze workshop staan op de website van de Federatie Opvang.
Link naar het hele verslag: http://www.opvang.nl/files/Workshop_Geloof_en_Huiselijk_Geweld.pdf
Link naar de presentatie: http://www.opvang.nl/files/Workshop_Faith_and_DV.pdf


Geen opmerkingen:

Een reactie posten