zaterdag 10 maart 2012


Positieve voorbeelden inzet eigen culturele gebruiken: van Zimbabwe tot de Inuit
Verslag van Essa Reijmers


Ik volgde twee workshops met praktijkvoorbeelden uit Zuid en Noord: in Zimbabwe zijn Girls Empowerment Villages opgezet voor meisjes die verkracht zijn door veelal mannelijke familieleden, vaak met het idee dat seks met een jong meisje HIV kan genezen. De aantallen van wat cultureel schadelijke praktijken genoemd worden (zoals verkrachting van kleine kinderen, gedwongen huwelijken van jonge meisjes met oude mannen) zijn schrikbarend: acht per dag. De meisjes worden opgevangen en krijgen juridische steun, onderwijs en hulp bij het verwerven van een eigen inkomen. Tegelijkertijd wordt er gewerkt aan voorlichting via dorpsoudsten: vanuit preventief oogpunt, maar ook om terugkeer van de meisjes in hun gemeenschappen te ondersteunen.


Onder heel andere omstandigheden werken in het hoge Noorden van Canada Inuit-werkers aan de opvang van mishandelde vrouwen uit 53, relatief kleine, gemeenschappen. Gemeenschappelijke noemer is dat ook bij de Inuit er langs twee lijnen gewerkt wordt: het beschermen en versterken van de individuele vrouwen en kinderen naast het inzetten van oude gemeenschapstradities die herstel en verzoening kunnen ondersteunen en schadelijke en onderdrukkende mechanismen helpen doorbreken.








De presentatie van de workshop over Zimbabwe staat op de site van de Federatie Opvang: http://www.opvang.nl/files/WS_Empowerment_in_Zimbabwe.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten