donderdag 8 maart 2012


Workshop mannen in de opvang
Verslag van Louise Verhoef

Rus Erving Funk bracht het vraagstuk van het werken met mannen in de opvang onder de aandacht. In veel landen nog een taboe. Over het algemeen staat men er wel voor open maar is de trend om zeker de shelter gescheiden te houden. In de ambulante aanpak ziet men zeker mogelijkheden.

Rus gaat echter verder. Hij vind het een “ men’s work” is om op te staan en zich uit te spreken tegen domestic violence.
Hij vraagt organisaties zich de volgende vragen te stellen:
  • waarom wil je de betrokkenheid van mannen? (niet om mannen te veranderen maar omdat er mannen zijn die de skills hebben die ze kunnen inzetten. Bij donaties kun je mannen vragen om naast hun check ook vrijwillige activiteiten voor de vrouwenopvang in te zetten.)
  • welke rol geef je mannen in je organisatie: mentor, vrijwilliger, fondsenwerver)
  • hoe werk je samen zonder dat mannen het “ over gaan nemen”?
  • wat is de visie van de vrouwelijke cliënten in de opvang?
  • hoe bewaak je de aandacht voor de gender aspecten van huiselijk geweld?
  • hoe sla je een brug?

Uit de deelnemers kwamen vragen als: hoe bewaak je wie je binnenhaalt?

Rus toonde een vergelijkbare vorm van “de hiërarchie van Engel” en gaf aan dat seksueel geweld vaak wordt aangepakt als een individueel probleem (of probleem tussen de partners). Ook hier geldt: het is een probleem van de gemeenschap.  Door open te praten over seksualiteit kan er een verandering plaats vinden.

Een verandering ook op het vlak van wat cultureel bepaald is als “mannelijk”? Waarom slaan sommige mannen, waarom willen ze “control” en hebben ze hun agressie niet in de hand? Volgens Rus is het een keuze. Is het een zaak van beschaving om naar nieuwe vormen van identiteit van mannen (en vrouwen) te werken.


De presentatie van deze workshop staat op de website van de Federatie Opvang:
http://www.opvang.nl/files/WS_Mannen_in_de_opvang.pdf



Geen opmerkingen:

Een reactie posten