zaterdag 10 maart 2012

The economics of our movement
Verslag van Aleid van den Brink

Economische zelfstandigheid is een beschermde factor bij geweld, het maakt dat vrouwen vrij van geweld en armoede kunnen leven. Vandaar dat er een pre-conference aan is gewijd. Om te beginnen is de illusie “wie hard werkt wordt rijk” kritisch onder de loep genomen door Loretta Pyles (universiteit van Albanië). Sociale exclusie is kernbegrip en het gegeven dat slachtoffers van geweld (wereldwijd) vaak slecht toegang tot hulpbronnen hebben. En daarin is het voor vrouwen nog moeilijker dan voor mannen. Toegang tot informatie en technologie is onontbeerlijk om die achterstand kwijt te raken. Zij heeft een model van een solidaire economie ontwikkeld, waarin zaken passen als microkrediet, delen en zorgen voor elkaar. Zij houdt een pleidooi om acties voor sociale rechtvaardigheid te verbinden met acties voor onze doelgroep.

In de documentaire "To catch a dollar" is te zien hoe de Grameen bank (professor Yunus, Nobelprijswinnaar) met microkredieten vrouwen ook in de VS zelf een stap verder laat zetten. Succesfactoren: groepjes maken (lotgenoten) die wekelijks bijeenkomen, aflossen en sparen. De financiële stappen die kunnen worden gezet zijn klein maar maken groot verschil voor de vrouwen, zij ontlenen er meer zelfvertrouwen aan en hebben steun aan hun lotgenoten. Dat maakt het mogelijk om bijvoorbeeld de relatie met een mishandelende partner te verbreken.


Verzekeringsmaatschappij Allstate (via de Allstate Foundation) is voor de NNEDV (“de Federatie Opvang”)in Amerika hierin een belangrijke partner. Meer dan 1000 cursussen zijn inmiddels aangeboden sinds 2005 in 15 staten in Amerika. Hiervoor is cursusmateriaal ontwikkeld: een uitgebreid handboek met vijf modules wordt in cursusvorm aangeboden. Er is aandacht voor veiligheidsaspecten, tegengaan van misbruik, maar natuurlijk ook voor budgetteren, lenen, sparen…. De vrouwen krijgen het handboek in een professionele mooi uitgevoerde map (inclusief rekenmachine). Het programma start na de crisisopvangperiode. Heel belangrijk is dat met de medewerkers in de opvang wordt begonnen: wat voor beelden dragen zijbij zich over omgaan met geld (aspecten als gender, cultuur, klasse, geloof spelen hierbij een rol). Geld blijkt voor medewerkers geen gemakkelijk onderwerp, het wordt vaak als privé beschouwd. Praten over geldzaken is emotioneel. De trainers moeten daarom ook kennis hebben van emotionele ondersteuning.

Het handboek is digitaal beschikbaar met e-learning modulen onder de titel: Moving Ahead Through Financial Management: www.clicktoempower.com or www.nnedv.org.

De presentatie van deze pre-conference staat op de site van de Federatie Opvang: http://www.opvang.nl/files/PC_Financieel_empowerment.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten