zondag 4 maart 2012




Mannenpanel

Op woensdagochtend opent het programma met een mannenpanel. De mannen geven aan dat ze het als hun verantwoordelijkheid zien om het geweld tegen vrouwen te stoppen. Het is een minderheid van de mannen die het geweld daadwerkelijk plegen. Maar als de meerderheid van de mannen de andere kant op kijkt en het verzwijgt houden zij het mede in stand en zijn dus medeverantwoordelijk.

De mannen in het panel geven aan dat een deel van het probleem ligt in de collectieve socialisatie van mannen. Waarin mannen leren vrouwen als minderwaardig te zien, als bezit te zien en als lustobject. Het is voor jongens en mannen moeilijk om zich aan deze socialisatie te onttrekken. De sociale druk om stoer en mannelijk te zijn, is groot. Het is niet alleen in het belang van vrouwen om dit te veranderen maar ook voor de mannen omdat veel mannen zich hier niet prettig bij voelen. Ze vinden dat volwassen mannen de verantwoordelijkheid moeten nemen om een ander voorbeeld te geven aan jongens.

De mannen geloven dat grote collectieve gedragsverandering mogelijk is. Ze maken daarbij de vergelijking met de antirookcampagnes. Nog niet zo lang geleden was het stoer om te roken en nu wordt het collectief gezien als een slechte en ongezonde gewoonte. Zo’n grote verandering is dus mogelijk.

Mannen hebben er groot belang bij. Wat ze aan macht en mannelijkheid verliezen, winnen ze aan menselijkheid. Voor zichzelf en de rest van de wereld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten