zaterdag 17 maart 2012

Vrouwenopvang in Vluchtelingenkampen

Ik ben bij een workshop geweest over vrouwenopvang in vluchtelingenkampen onder andere in een kamp in een Birmees vluchtelingenkamp in Thailand. Het zijn natuurlijk extreem lastige omstandigheden. Waar de vrouwen in de meest kwetsbare positie zitten en vaak al veel geweld hebben meegemaakt. Het is echt back to basic en proberen met weinig middelen toch iets te doen. Ze hadden gaande weg gemerkt dat de vrouwen vaak zelf hele goede en creatieve oplossingen hadden om hun situatie veiliger te maken. Heel simpel ook bijvoorbeeld door afspraken te maken om bij elkaar op bezoek te gaan en zo een oogje in het zeil te houden. De organisatie had ook snel ontdekt dat ze er voor moesten zorgen dat ze de mannen en de gemeenschap mee kregen in de activiteiten omdat het anders niet te doen was.
Interessant om te zien dat ze in die basale omstandigheden ook op het zelfde uitkomen: Uitgaan van de kracht van de vrouw, uitgaan van de kracht van de gemeenschap en de mannen betrekken in het verhaal.

Werken in een vluchtelingenkamp is extra complex omdat het ontvangende land niet dezelfde rechten toekent aan vluchtelingen als aan de eigen bevolking. De vluchtelingen kunnen daardoor geen gebruik maken van reguliere vrouwenopvang, als die er al is. In deze situatie zijn de vrouwen echt afhankelijk van bescherming van internationaal recht en veelal van hulp vanuit de internationale gemeenschap.

De presentatie van deze workshop staat op de website van de Federatie Opvang, zie http://www.opvang.nl/files/WS_Vrouwenopvang_in_vluchtelingenkampen.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten