zaterdag 17 maart 2012

FO Internationaal


Trijntje Kootstra
Vlak voordat we naar Washington gingen voor de wereldconferentie is FO internationaal van start gegaan, met name gericht op Veiligheid Vrouwen & kinderen. Zie een eerder bericht hierover op de weblog met een foto van Trijntje Kootstra, die hiervoor is ingehuurd als extern consultant.

Zoals verwacht hebben we op de wereldconferentie veel ideeën opgedaan voor internationale projecten in het kader van FO Internationaal. Het lijkt ook mogelijk om hier financiering voor te vinden gezien de aandacht die het onderwerp heeft en het belang dat de internationale gemeenschap er aan hecht. Bovendien is het interessant om te onderzoeken of het bedrijfsleven hier, net als in Amerika, interesse heeft om zich te verbinden met het onderwerp en geld of middelen hiervoor ter beschikking wil stellen.

Tijdens de conferentie ben ik bovendien weer onder de indruk geraakt van de collectieve en individuele expertise die we in Nederland hebben. We hebben de wereld duidelijk wat te bieden. Dat was onder andere duidelijk in de workshops die we vanuit Nederland hebben verzorgd, waar zeer positieve reactie op kwamen. De workshop die door de Blijf Groep en Toevluchtsoord samen werd gegeven, werd door sommige deelnemers zelfs de beste workshop genoemd die ze op de conferentie hadden gevolgd.


Foto gevonden op blog van Margreet de Boer
over haar werkbezoek aan Mexico.
Daarnaast hebben we veel mooie ontwikkelingen bij anderen gezien waarmee uitwisseling interessant kan zijn, omdat het aansluit bij ontwikkelingen hier in Nederland of daar aanvullend op zijn.

Het is belangrijk nu alles goed in kaart te brengen en duidelijk te krijgen wat onze expertise is en wat we willen. Het is bijvoorbeeld overduidelijk dat er grote behoefte is aan onze kennis en steun in een land als Afghanistan. Een Amerikaanse vrouw die nu al in Afghanistan werkt, vroeg dringend om onze steun. Het zal niet al te ingewikkeld zijn om daar subsidie voor te vinden. Maar kunnen we dat? Willen we dat? durven we dat?
Of concentreren we ons meer op uitwisseling met West-Europese en Noord Amerikaanse landen die vergelijkbare ontwikkelingen doormaken en waarmee je kennis kunt delen over bijvoorbeeld strengthbased werken en ontwikkelingen als family-justice-centre. Dat zijn wel vragen die nu spelen.

Het is nu zaak om alle kansen, wensen en mogelijkheden in kaart te brengen en op basis daarvan een strategie te kiezen en een gedegen plan te maken. Een schone taak voor Trijntje Kootstra. Een eerste bijeenkomst hierover is gepland aansluitende op het Platformoverleg Vrouwenopvang. Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten