dinsdag 6 maart 2012

Global Data Count


Eén van de instrumenten van het Global Network Women's Shelters (GNWS) om aandacht te vragen voor het werk van de vrouwenopvang is de Global Data Count. In alle landen wordt op één dag geteld hoeveel vrouwen en kinderen hulp en opvang hebben gekregen. Samen met citaten van cliënten en medewerkers geeft dit een goed beeld van de omvang van de problematiek, van de rol van de vrouwenopvang hierin en van het gebrek aan capaciteit om alle vrouwen en kinderen die dat nodig hebben opvang te bieden.
Het idee is om wereldwijd de cijfers te publiceren op 8 maart, internationale vrouwendag. Vanuit de Federatie Opvang wordt contact gezocht met de media om hier ook in Nederland aandacht voor te vragen.

In Nederland konden op de teldag 127 vrouwen en 104 kinderen niet in de opvang worden opgenomen van wegens capaciteitsgebrek. Dat is dus 127 vrouwen en 104 kinderen die opvang zochten om uit een situatie van geweld te komen en dat niet kregen. Op één gewone doordeweekse dag.
Enkele cijfers uit de Global Data Count 2011:
  • 2.636 vrouwenopvang instellingen hebben meegewerkt aan de datacount
  • De vrouwenopvang instellingen hebben samen op 1 dag opvang geboden aan 56.308 vrouwen en 39.130 kinderen.
  • Op die zelfde dag werden vrouwen en kinderen afgewezen in verband met plaats gebrek: 7.607 vrouwen en 4.734 kinderen.
Enkele citaten:
Estonia:
'If I were not here, I would probebly be dead.'
Nepal:
'With the care and support I have recieved in the shelter, I have been able not only to heal my physical wounds but also overcome emotional trauma and most importantly, I have got a new hope to begin a new life, a voilence free life I deserve.'
Pakistan:
'We offer shelter to women free of charge...our government spends millions every year but what happens to many women who return home? Many are murdered during court trails either on their way to the court or in the court en some are killed when they return home.'
Gemany:
'The German Bundestag voted for a national women's helpline that will be introduced in 2012.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten