vrijdag 9 maart 2012

Technologie pre-conference

Deel 1: Risico's
Verslag Riekje Kok
Essa, Marieke en Riekje hebben de maandag voor de wereldconferentie aan de “Pre-conference” deelgenomen met de titel “Technology: Violence Against Women in the Digital Age”.
Het eerste deel ging vooral over de risico’s van nieuwe technologie, het tweede vooral over de kansen.
Risico’s

In de VS doet NNEDV (= the U.S. National Network to End Domestic Violence) al sinds 2002 een project onder de titel: Safety Net Technology Project. Een zelfde ontwikkeling zien we niet veel later ook in Canada en de laatste jaren ook in Australie. Er is heel veel kennis ontwikkeld over hoe nieuwe technologie de onveiligheid van mishandelde vrouwen kan vergroten en deze kennis houden ze ook op peil.
Een paar voorbeelden
> auto’s en telefoons met GPS systemen die de gebruiker kunnen volgen
> spy-ware op computers die alle handelingen (emails-websitebezoek) kunnen volgen, ook vanuit een nadere locatie, bijv via een telefoon
> gevaren van handsfree telefoons
> pennen en andere gebruiksvoorwerpen met bijna onzichtbare camera’s enz.
Het is ongelooflijk hoeveel kennis er is bij onze collega’s in VS, Canada en Australie bestaat over het omgaan met deze risico’s en wat ze hebben ontwikkeld om er iets tegen te doen.
We zouden deze kennis heel graag naar Nederland brengen, maar dan wel op een manier die bij onze situatie past. Met name voor de groep ernstig bedreigde vrouwen die we in Nederland ook kennen, kan het hele goede informatie zijn. Alleen al het boekje over veilig gebruik van internet en gsm, is een voorbeeld om te volgen.  Verder hebben we ook veel tips gekregen over het veilig gebruiken van onze eigen systemen in onze organisaties.
Kortom: genoeg redenen om deze dames eens een keer naar Nederland te halen en goed na te denken over een project over Safe Technology in Nederland.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten